In Nederland nemen we goede waterkwaliteit voor lief, maar dat is elders lang niet altijd het geval. In Australië bijvoorbeeld, moet na een flinke regenbui in bepaalde gebieden het water gestest worden op gezondheidsrisico's. Daarvoor gebruikt men nu een drone.

Water opzuigen

Werknemers van Sydney Water zijn recent overgestapt op een speciaal uitgeruste drone om water mee op te zuigen zodat de kwaliteit getest kan worden. De drone wordt op negen locaties op de proef gesteld om de waterkwaliteit na de recente regenbuien te controleren. Dit is niet altijd even veilig met een boot, vanwege de kans op o.a. krokodillen in het water.

Sphere Drones

De drone die in het verhaal wordt afgebeeld, lijkt van het Australische bedrijf Sphere Drones te zijn. Het gaat om een aangepaste DJI Matrice 600 met peristaltische pompen en een waterreservoir. De Water Sampler kan watermonsters van maximaal twee liter per keer nemen.

Sydney test waterkwaliteit met drone

Waterkwaliteit

De monsters zullen bepalen of de huidige overloopsystemen de waterwegen veilig houden voor mensen en, nog belangrijker, de vissen en andere dieren die eronder leven. De verwachting is dat in de zomer in totaal 200 monsters zullen worden genomen. Normaal gesproken gebeurt dit per boot, maar niet alle wateren zijn hier veilig genoeg voor.

0 Reacties

    Plaats een reactie