De Canadese reiziger en part-time fotograaf, Chris Hughes, is op Cuba gearresteerd op verdenking van spionage. Hughes vloog tijdens zijn verblijf op Cuba met zijn drone over het Plaza de la Revolución om opnames te maken toen hij plotseling gearresteerd werd.

Plaza de la Revolución

Chris Hughes bracht vaker een bezoek aan Cuba en besloot deze keer zijn DJI Phantom 4 drone mee te nemen. Op 30 september besloot de Canadees een video te maken op het plein 'Plaza de la Revolución'. Op dit grote open gebied zijn verschillende herdenkingsplaatsen en kunstwerken geweid aan revolutionaire Cubaanse figuren zoals José Martí, Che Guevara en Camilo Cienfuegos. Het revolutie plein is een van de meest populaire locaties voor toeristen en is daarom ook ideaal voor het opnemen van een prachtige dronevideo.

Dronepiloot gearresteerd op Cuba op verdenking van spionage

Ministriële kantoren

Wat Hughes niet wist was dat aan de rand van dit plein een aantal ministriële kantoren van de Cubaanse overheid gehuisvest zijn. Vanuit de kantoren werd de drone al snel gespot en schoten werknemers direct in de stress. De militaire politie was al snel ter plaatsen en namen Hughes en zijn lokale vriend Junior mee.

Opgesloten

Hughes werd vastgehouden en ruim 13 uur achtereenvolgend in het Spaans ondervraagd. De politie verdacht Hughes ervan een Amerikaanse spion te zijn. Na de arrestatie werd zijn telefoon in beslag genomen en daardoor kon hij geen contact opnemen met de ambassade en zijn familie. Hughes werd opgesloten en het onderzoek werd verder uitgevoerd. Na vier dagen werd pas bekend dat Hughes was opgepakt nadat zijn vrouw ongerust was geworden en contact had opgenomen met de Canadese ambassade. Uiteindelijk heeft het totaal 13 dagen geduurd voordat Hughes werd vrijgelaten. De beelden op zijn GoPro en drone werden door de Cubaanse politie gewist.

Waarschuwing

In een vlog op zijn YouTube kanaal verteld Hughes over de gebeurtenis in Cuba. Daarbij waarschuwt hij andere dronepiloten om niet te gaan vliegen in landen voordat je de regelgeving van het land kent. De beelden die Hughes opnam in Cuba werden gewist. Wel maakte de part-time fotograaf een video van de hereniging met zijn gezin op de Canadese luchthaven.

1 Reacties

  1. Jan-Pieter

    Tja... wat zal ik zeggen... Domme actie!!!

Plaats een reactie