In Ierland laten activisten dinsdag een drone met abortuspillen aan boord naar Noord-Ierland vliegen. Dit doen zij uit protest tegen de strenge abortuswetten in beide gebieden. In Noord-Ierland is de abortuspil verboden. De protesterende organisaties willen laten zien dat dit verbod niet te handhaven is.

Abortuspillen per drone

Voorvechters van vrije abortus in Ierland laten dinsdag een drone de lucht in die abortuspillen gaat bezorgen in Noord-Ierland. De drone stijgt vlak voor de grens op en legt een kleine afstand af. Over de grens wachten niet zwangere vrouwen om de pillen te slikken. Deze pillen zijn goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Dinsdag

De activisten kiezen bewust voor dinsdag omdat er op hetzelfde moment een hoorzitting plaats vindt in de rechtbank over een klacht tegen het Noord-Ierse abortusbeleid. Vergelijkbare acties werden eerder vanuit Duitsland naar Polen ook uitgevoerd waar ook een strenge abortuswet van kracht is.

Abortusbeleid

Het strenge abortusbeleid komt volgens de activisten neer op een beperking van vrouwen in de uitleving van hun rechten. Sinds 1969 is abortus in het Verenigd Koninkrijk toegestaan, maar Noord-Ierland is hiervan uitgezonderd.

Ierse activisten bezorgen abortuspillen met drones in Noord-Ierland

0 Reacties

    Plaats een reactie