De knokkelkoorts (of dengue) is een virusziekte, overgebracht door muggen, die vooral voorkomt in tropische landen. In Singapore krijgen wekelijks gemiddeld rond de 400 mensen knokkelkoorts, wat de ziekte tot een flink probleem maakt. De WHO schat dat wereldwijd jaarlijks 50 tot 100 miljoen mensen geïnfecteerd raken, en dat er jaarlijks gemiddeld 22.000 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Singapore zet nu drones in om de knokkelkoorts te bestrijden.

Muggen

In Nederland komt de ziekte alleen sporadisch voor bij mensen die een bezoek hebben gebracht aan een tropisch land, de mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het virus komt niet voor in ons klimaat. In de landen waar de ziekte veel voorkomt, zoals in Singapore, is bestrijding van de ziekte vooral gericht op de overbrengende muggen.

National Environment Agency

De National Environment Agency (NEA), de organisatie verantwoordelijk voor de bestrijding van de muggen in Singapore, zet nu drones in om broedplaatsen van muggen op te sporen en eventueel te bestrijden. De muggen broeden vooral op plekken waar zich stilstaand water bevindt. Hierbij kan je denken aan vijvers en regentonnen, maar ook hoger gelegen lokaties, zoals dakgoten, zijn favoriet bij de mug. Deze dakgoten zijn lastig te inspecteren, en vaak niet zonder gevaar. De NEA heeft nu drones ingeschakeld om deze lokaties snel en veilig te kunnen inspecteren. Dit levert een enorme besparing in mankracht op omdat 1 getrainde dronepiloot nu in een korte tijd een groot aantal dakgoten kan inspecteren. Naast de inspecties voert de NEA nu ook tests uit met drones die voorzien zijn van larvicide, een bestrijdingsmiddel tegen de voortplanting van de muggen. De uitkomsten van deze tests worden half 2016 verwacht. De bestrijding van muggen met drones is niet uniek. In Florida werd vorig jaar ook al een project gestart om met behulp van drones grip te krijgen op de enorme muggenpopulatie.

drone-dakgoot-inspectiedrone-dakgoot-inspectie

Knokkelkoorts / dengue

Het dengue virus wordt overgebracht door muggen. Een klein deel van de geïnfecteerde mensen ontwikkelt de levensbedreigende hemorragische koorts waarbij koorts gepaard gaat met ernstige bloedingen. Er bestaat geen specifieke behandeling voor deze aandoening; behandeling is daarom gericht op ondersteuning met infuus en bloedtransfusie.

0 Reacties

    Plaats een reactie