Drones worden steeds meer gebruikt, en ook in Nederland worden verschillende onbemande vliegtuigjes ontwikkeld. NUtech zet de drie tofste Nederlandse drones op een rij.

Delfly

De TU Delft heeft met zijn kleine Delfy één van de lichtste drones ter wereld ontwikkeld. Delfly weegt twintig gram en lijkt op een libelle, omdat de drone vliegt door met zijn 28 centimeter brede vleugels te flapperen. Veel andere drones vliegen met behulp van rotoren, zoals helicopters, of met vaste vleugels zoals vliegtuigen. Delfly is autonoom, wat betekent dat de robot zelfstandig aan het verkennen gaat wanneer hij wordt aangezet. Met behulp van een kleine stereoscopische camera kan de drone zijn weg vinden door een 3d-beeld te genereren. Op die manier is Delfly zowel geschikt om bekende locaties te verkennen, als automatische controleur van een fabriek bijvoorbeeld, als voor het in kaart brengen van nog niet verkende gebieden. Delfly is zo geprogrammeerd dat hij nooit zou moeten botsen met vaste voorwerpen in de omgeving. De ontwikkelaars zien toepassingen voor de Delfly als controleur in kassen, de drone kan dan automatisch rijp fruit vinden. Ook kan Delfly net als veel andere drones worden gebruikt om luchtbeelden te maken.

Aerialtronics

Het Nederlandse Aerialtronics presenteerde eerder deze maand zijn nieuwste drone, de Altura Zenith. De drone is een platform waar apparatuur als camera's maar ook bijvoorbeeld warmtescanners op gemonteerd kunnen worden. De Altura Zenith heeft acht rotors die twee aan twee op vier punten van de drone gemonteerd zitten. De Drone laat zich volgens Aerialtronics makkelijk bedienen met een tablet of controller, en kan in potentie tot twee kilometer hoog vliegen. In Nederland geldt echter een maximum van 120 meter voor drones. De drone zou ook in slechte weersomstandigheden werken en een bereik van 2500 meter hebben, met 50 minuten vluchttijd. De meest bijzondere eigenschap van de Altura Zenith is dat hij als platform niet alleen geschikt is voor verschillende toepassingen, maar dat er ook snel tussen dergelijke toepassingen gewisseld kan worden. Door een speciale adapter kunnen gebruikers verschillende camera's of meetapparatuur makkelijk aan de drone bevestigen en snel verwisselen. De Altura Zenith kan een lading van maximaal drie kilo dragen.

Conservation Drone

Nederlandse apendeskundige Serge Wich richtte in 2012 natuurorganisatie Conservationdrones.org op. De organisatie ontwikkelt goedkope drones die het voor lokale overheden in bosrijke landen makkelijk moet maken hun jungles vanuit de lucht te observeren. Zo moeten maken zaken als illegale stroperij en houtkap worden bestreden. In eerste instantie ontwikkelde primatoloog Wich een drone om makkelijker apen te kunnen tellen op het Indonesische Sumatra. Een drone maakt dat tellen veel makkelijk dan een expeditie te voet, maar drones zijn vaak duur, zeker voor landen die zo'n drone goed zouden kunnen gebruiken.

0 Reacties

    Plaats een reactie