Als vogels van richting willen veranderen moeten ze de stand van hun vleugels en veren aanpassen in de lucht. Dit gaf Dario Floreano en zijn team het idee om de eigenschappen van een vogel toe te passen op een drone, zodat de drone sneller door de lucht kan bewegen.

Wendbaarheid van vogels

Wanneer vogels willen veranderen van richting of sneller of tegen de wind in moeten vliegen, veranderen ze hun vleugelstand. Om te sturen moeten ze bijvoorbeeld een vleugel strekken en de andere een stukje intrekken. Door de spanwijdte aan te passen creëren vogels een onbalans in de luchtcirculatie waardoor ze van richting veranderen. Tot nu toe konden alleen vogels dit effectief doen.

Italiaanse drone vliegt als vogel door de lucht

Spanwijdte aanpassen

Na het observeren van vliegende vogels zijn onderzoekers van het Laboratory of Intelligent Systems begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe drone. Het idee was om een energiezuinige drone te maken die zijn spanwijdte kan aanpassen, snel door de lucht kan vliegen en gemakkelijk in kleine ruimtes kan bewegen. Dankzij deze eigenschappen toont de drone grote gelijkenis met een vogel.

Veren voor manouvreren

De Italiaanse Dario Floreano en zijn team kregen het idee om organische eigenschappen van een vogel aan de drone toe te voegen om zo beter door de lucht te kunnen bewegen. De drone is uitgerust met beweegbare vleugels en “veren”, die het uitvoeren van verschillende manoeuvres en precisiebewegingen mogelijk maken. “Het was extreem lastig om de juiste balans te vinden tussen aerodynamische efficiëntie en het gewicht van de drone”, aldus Dario Floreano.

0 Reacties

    Plaats een reactie