DJI presenteerde onlangs haar nieuwste Mavic Pro drone. Maar hoe is deze portable drone in vergelijking met de Phantom 4 die een half jaar geleden geïntroduceerd werd. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen? DRONES.nl legt 't je uit...

Afmetingen

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

Het formaat is het grote verschil tussen DJI Mavic en DJI Phantom 4 drone. Dankzij de inklapbare constructie is de Mavic slechts 1/6e van het formaat van de Phantom 4 quadcopter.

Een groot voordeel van de Mavic ten opzichte van Phantom 4 is het feit dat de quadcopter uiterst compact is. Waar de Phantom 4 een volledige tas in beslag neemt, neem je de Mavic simpelweg mee als accessoire in je tas.

Natuurlijk is een compacte drone erg handig, maar vergeet niet dat het formaat ook invloed heeft op de stabiliteit van de drone. Doorgaans geldt; hoe kleiner een drone, hoe instabieler de vlucht. Je zou verwachten dat daarom de Mavic veel instabieler is dan de Phantom 4, maar DJI's nieuwste generatie stabiliteitssoftware zorgt ervoor dat de quad stabieler is dan menigeen zou verwachten. Hierdoor is het verschil in stabiliteit tussen Mavic en Phantom 4 gering.

Gewicht

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

Het kleinere formaat van DJI Mavic zorgt ervoor dat de drone ook een stuk lichter van gewicht is dan de Phantom 4 drone. DJI Mavic weegt (inclusief accu en propellers) 743 gram, DJI Phantom 4 weegt (inclusief accu en propellers) 1380 gram.

Vanwege hun gewicht vallen Mavic en Phantom 4 in de zogenaamde Mini-drone regeling. Voor professionele drones onder 4 kilogram dien je een theorie-examen afleggen, je drone te registreren in het luchtvaartuigregister en een verzekering af te sluiten. Bij drones onder de 1 kilogram - en dus voor DJI Mavic - vervalt echter de verplichting om eerst een theorietoets te doorlopen. Deze Micro-drone regeling maakt de Mavic ook interessant voor professionele doeleinden ondanks het feit dat DJI dit natuurlijk niet zo bedoeld heeft.

Snelheid

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

Vanwege kleinere motoren en propellers vliegt een kleinere drone minder snel dan een drone van een groter formaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de topsnelheid van de Mavic lager ligt dan de topsnelheid van de Phantom 4. In de zogenaamde 'Sport Mode' vliegt de Mavic 65 kilometer per uur, de Phantom 4 gaat nog iets sneller en haalt topsnelheden van maar liefst 85 kilometer per uur.

Propellers

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

Ondanks het compacte formaat van de Mavic heeft DJI niet bespaard op de grootte van de propellers. DJI Mavic heeft inklapbare 8.3 inch propellers. DJI Phantom heeft vaste 9.4 inch propellers.

Vliegtijd

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

Ondanks het feit dat de capaciteit van de accu van de Phantom 4 een stuk groter is dan de accu van de Mavic beschikken beide quadcopters over een vergelijkbare vliegtijd. De maximale vliegtijd van de Mavic bedraagt 27 minuten en de maximale vliegtijd van de Phantom 4 bedraagt 28 minuten. Het spreekt voor zich dat een drone van een groter formaat een grotere accu nodig heeft in vergelijking met een drone van een kleiner formaat om dezelfde vliegtijd te halen.

Camera

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

De camera's van Mavic en Phantom 4 zijn nagenoeg gelijk en beschikken over vrijwel identieke specificaties. Het enige verschil is de lens; Mavic heeft een 28 mm (f/2.2) lens met een FOV van 78.8 graden. Phantom 4 heeft een 20 mmm lens (f/2.8) met een FOV van 94 graden. FOV staat voor 'Field Of View', dus de Phantom 4 lens heeft een grotere kijkhoek waarin het beeld wordt geregistreerd.

Remote Controller

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

Het compacte design van DJI Mavic komt ook ten uiting in het ontwerp van de remote controller. De afstandsbediening van de DJI Mavic is uitgevoerd in een compact gamepad ontwerp met aan de onderzijde een klem-systeem voor je smartphone. De afstandsbediening van de Phantom 4 is uitgevoerd in een traditioneel zender-ontwerp met aan de bovenkant een klem voor smartphone of mini-tablet.

Beide zenders zijn voorzien van een oplaadbare accu en maken gebruik van 2.4Ghz band om de drone aan te sturen.

Smartphone

DJI's GO app is geschikt voor gebruik met zowel Mavic als Phantom 4. Via het display van je mobiele apparaat kun je de camerabeelden live bekijken. DJI Mavic is ook te besturen met behulp van je mobiele apparaat, de Phantom 4 is enkel te besturen via de afstandsbediening.

FPV verbinding

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

DJI Phantom 4 is uitgerust met LightBridge, DJI's gepatenteerde 5.8Ghz verbindingstechnologie die zorgt voor 720p live video-feed over een afstand tot 5 kilometer.

DJI Mavic komt niet met LightBridge, maar niet getreurd want DJI introduceert 'OcuSync'. Dankzij deze nieuwe verbindingstechnologie maakt DJI het mogelijk 1080p video te streamen en afstanden te halen tot maar liefst 7 kilometer.

Obstakel ontwijking

Wat is het verschil tussen DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4?

Net als de Phantom 4 is de Mavic uitgerust met obstakel ontwijkingstechnologie. De Mavic is uitgerust met 5 sensoren (voor/onder), de Phantom 4 met 3 sensoren (voor/onder).

Conclusie

DJI heeft Mavic niet bedoeld als een vervanger voor de Phantom 4, maar als een aanvulling op haar Phantom-serie. Mavic is de eerste drone uit DJI's nieuwe serie met portable drones.

Mocht het formaat een belangrijke rol spelen in de eigenschappen van jouw drone dan is de Mavic de beste keuze. Indien het draagbare formaat minder van belang is dan blijft de Phantom 4 toch een iets betere quadcopter.

10 Reacties

  1. Frank

    Goed stuk!

  2. Hanko

    Helder stukje inderdaad :-) Waar volgens mij toch wel het grootste verschil in zit is de beeldkwaliteit. Wanneer de de reviews mag geloven lijkt het erop dat de P4 toch wel een betere beeldkwaliteit oplevert toe de Mavic. Voor mij is de beeldkwaliteit voldoende (heb nu een P3 2,7K) maar kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt. Wellicht dat ze nog met een software tweak komen om dit nog te verbeteren.

  3. Jan-Pieter

    Anders dan de P4 beschikt de Mavic over de functie "focus". Voordat je opnames maakt dien je eerst via de GoApp op je smartphone aan te geven waar je op wilt focussen (zoals met de camera van je smartphone). Dan stelt de Mavic lens alles scherp. Dit heeft DJI niet meteen in de presentatie aangegeven waardoor er verschillende reviews met "zachte" beelden naar voren kwamen. Dus... voor opname eerst even focussen.

  4. Eddy

    Dus als je geen smartphone op aansluit, kan je dus niet focussen. En zijn de videobeelden zo gezegd "Soft"...?

  5. John

    Hoeft niet zo te zijn @eddy. Je kunt de C1 of C2 koppen instellen voor het focussen. Je kunt dan niet specifiek op een object focussen, maar wel voor de "infinityfocus" wanneer je een landschap wilt gaan filmen.

  6. Jas

    Mooie uitleg. Het kleinere formaat van de Mavic wordt min of meer uitgelegd als voordeel (door o.a. de stabiliteitssoftware), maar hoe zit het met vliegen/filmen in open gebieden waar de wind vrij spel heeft? Ik zou een drone met name willen gebruiken om te filmen op (open) water. Gevoelsmatig zeg ik dat de Phantorm 4 dan juist beter is vanwege het hogere gewicht (dus minder speelbal van de wind), maar misschien dat iemand hier andere/betere ideeen over heeft?

  7. Marcel

    Hallo allemaal. Ik ben van plan een drone aan te schaffen. Mijn vraag: kun je ook filmen op het moment dat je hem in de hand houdt? Net als een gopro?

  8. joas

    moet je voor een dji phantom 4 ook een theorie cursus doen?

  9. keeswees

    ik heb een Phantom 4 pro en een vriend van mij de Mavic pro en de Phantom 4 pro is veel beter en omdat de Phantom geleverd word in piepschuime koffer is hij super makkelijk mee te nemen op de fiets, de Mavic is ook goed maar veel minder want hij is veel minder stabiel en kan met wind veel minder goed vliegen.

  10. Marc Lenaerts

    Ben van plan om mij een drone aan te schaffen maar ben een volledige leek in het vak. ik twijfel tussen een DJI Mavic 2 PRO en Phantom 4. ik zou graag heel mooie beelden schieten en naar de toekomst professionele filmopnames maken wat is mijn beste keuze? iemand een idee?? alvast bedankt voor iedere reactie....

Plaats een reactie