De Kickstarter campagne van de AirDog drone, een drone die uitermate geschikt moest zijn voor het maken van videobeelden van actiesporten, was een groot succes. Maar zonder de hulp van dronefabrikant DJI had dit avontuur heel anders kunnen aflopen.

Kickstarter

AirDog had bij het starten van de Kickstarter campagne een doel van 300.000 dollar voor ogen. Het enthousiasme onder de backers was echter zo groot dat er meer dan een miljoen dollar bovenop het gestelde target werd binnengehaald. Maar volgens Ilya Nevdah, hoofdverantwoordelijk voor de techniek van de AirDog drones, had het niet veel gescheeld of het hele project was in het water gevallen.

Technologie DJI redde Kickstarter succes AirDog

Problemen met motoren

Al snel kwamen er namelijk berichten binnen van drones die zomaar uit de lucht kwamen vallen. Honderden drones werden geproduceerd en stuk voor stuk in de fabriek getest. "Ook onze beta-testers meldden in sommige gevallen dat de motoren midden in de lucht uit konden vallen", aldus Nevdah. "We gingen hard op zoek naar eventuele productiefouten, aangezien we nog niet eerder vergelijkbare defecten waren tegengekomen".

Electronic Speed Controllers

Uiteindelijk werd vastgesteld dat het probleem werd veroorzaakt door de Electronic Speed Controllers (ESC's) die de snelheid en de draairichting van de motoren van de drone aansturen. Sommige ESC's leken op een willekeurig moment tijdens de vlucht gewoonweg te stoppen, met als resultaat drones die onbestuurbaar uit de lucht kwamen vallen.

Hulp DJI

Door probleem zat AirDog met zo'n 4000 waardeloze ESC's opgescheept, en nog belangrijker, konden bijna 1000 Kickstarter orders niet worden geleverd. Nevdah ging daarom op zoek naar andere leveranciers van ESC's, en kwam in zijn zoektocht uiteindelijk in gesprek met mensen van de Chinese dronefabrikant DJI. De verwachtingen waren niet hoog, aangezien het maar de vraag was of DJI een mogelijke concurrent zou willen helpen bij het oplossen van dit probleem. Verrassend genoeg was DJI bereid het probleem te onderzoeken en de benodigde ESC's te ontwikkelen en leveren. Volgens een van de engineers van DJI zagen ze het probleem als een uitdaging, en werd AirDog, gezien de focus op actiesporten, niet als een bedreiging voor het marktaandeel van DJI gezien.

Succes

De engineers van DJI onderzochten de ESC's van AirDog, en kwamen er achter dat het signaal vanuit deze ESC's niet stabiel was. Door middel van onder andere aanpassingen aan de software en stroomtoevoer lukte het om de ESC's efficiënt met de AirDog motoren te laten werken. De kwaliteit van de nieuwe door DJI gemaakte ESC's bleek in alle opzichten beter. Nevdah: "We hadden nergens anders iets beters kunnen krijgen". De samenwerking met DJI redde het Kickstarter succes van AirDog, en is nog niet ten einde. "We zijn erg blij met het resultaat van onze deze samenwerking, en we zien hoe beide bedrijven, en daarmee onze klanten, hiervan kunnen profiteren."

Bron: DJI

0 Reacties

    Plaats een reactie