Ieder jaar vindt begin januari de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas plaats. De CES is de grootste beurs op het gebied van consumentenelektronica ter wereld. Toonaangevende elektronicafabrikanten verzamelen zich jaarlijks in het Las Vegas Convention Center om bezoekers en pers te imponeren met de nieuwste snufjes op het gebied van (consumenten)elektronica. Met de razendsnelle opkomst van drones hebben de onbemande luchtvaartuigen sinds vorig jaar ook een speciale sectie op de CES, verzameld onder de noemer ‘Unmanned Systems’. Net als vorig jaar was ook dit jaar DRONES.nl weer van de partij om jou op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen. Naast pen en papier , zijn we dit jaar ook met een camera op pad gegaan. Op deze pagina vind je een overzicht van alle belangrijke stands met drones tijdens de CES 2016, zodat jij ook vanaf je luie bank niets hoeft te missen.

DJI

DJI, wereldwijde marktleider op het gebied van consumentendrones, was ook dit jaar aanwezig op de CES. De prachtige stand was voortdurend bevolkt met vele geïnteresseerden om de producten van de Chinese dronefabrikant te aanschouwen. Naast de complete Phantom serie was ook DJI’s nieuwste model quadcopter - DJI Phantom 3 4K - te bewonderen. Ook alle beschikbare modellen van de Inspire 1-serie - inclusief de nieuwste uitvoering in de kleur zwart - waren aanwezig in de ‘booth’ van DJI. In de afgesloten kooi werd voortdurend gevlogen met één of meer DJI drones. Een aanzienlijk gedeelte van de stand was gewijd aan de DJI Osmo. Geïnteresseerden konden de gimbal handheld camera zelf uitproberen en zelfs meenemen op de beursvloer voor een uitvoerige test.

PARROT

Een vertrouwd gezicht op de CES is natuurlijk Parrot. Al voor de opkomst van drones was deze Franse dronefabrikant al te vinden op de bekende elektronicabeurs in Las Vegas. Waar voorgaande jaren voornamelijk andere elektronica (denk aan Parrot’s carkits) de boventoon voerde, werd dit jaar in de gigantische stand van Parrot de meeste aandacht besteed aan drones. Bezoekers van de CES hadden het voorrecht om als eersten een blik werpen op Parrot’s nieuwste Disco drone; de eerste fixed-wing drone voor consumenten. Natuurlijk mochten de Bebop Drone 2 en alle uitvoeringen van de MiniDrones niet ontbreken in de stand van Parrot. Ook de drones gemaakt in samenwerking met partners, zoals de eBee Ag drone voor agrarische toepassingen en de eXom quadcopter voor het uitvoeren van inspecties, hadden een eigen plekje in Parrot’s stand.Net als voorgaande jaren was er ook dit jaar weer een enorme kooi met een indrukwekkende choreografie van verschillende gesynchroniseerde Parrot drones.

EHANG

EHang, een Chinese dronefabrikant bekend van haar Ghost Drone, trok dit jaar opvallend veel aandacht tijdens de elektronicabeurs in Las Vegas. In de stand van EHang was een levensgrote octocopter tentoongesteld die in staat is om een persoon automatisch via GPS - dus zonder enige pilotenkennis - van plek A naar plek B kan vervoeren. De zogenaamde EHang 184 drone trok enorm veel bekijks en iedere dag was het dringen voor een plekje om deze nieuwe manier van personenvervoer met eigen ogen te bekijken.

YUNEEC

Yuneec, één van de toonaangevende dronefabrikanten, was dankzij haar prachtige stand niet te missen op de beursvloer van de sectie ‘Unmanned Systems’. Een ronde kooi voor demonstraties vormde het opvallende middelpunt van Yuneec’s stand. Bezoekers konden alle Yuneec drones bekijken, zoals de Tornado- en Typhoon-serie. Tijdens de CES 2016 onthulde Yuneec ook haar nieuwste drone: Typhoon H, een hexacopter met geavanceerd obstakel ontwijksysteem die natuurlijk ook te bewonderen was in haar stand.

XIRO

XIRO, een dronefabrikant die steeds meer terrein wint en ook met haar stand tentoonstelde grootse plannen te hebben, was ook aanwezig met een stand op de CES 2016. Naast aantrekkelijke promotiedames kon het publiek ook alle XIRO drones bewonderen. Ook beschikte de XIRO stand over een afgesloten kooi voor demonstraties.

HUBSAN Hubsan, de Chinese dronefabrikant bekend van haar populaire X4 mini drone, was ook represent tijdens de elektronicabeurs in ‘Sin City’. In de stand van Hubsan konden geïnteresseerden alle modellen drones aanschouwen, inclusief een nieuw model mini drone die te besturen is met behulp van een iOS of Android smartphone. In de afgesloten kooi werden regelmatig demonstraties van Hubsan drones uitgevoerd.

WALKERA

Met verkoopkanalen in meer dan 100 landen kon Walkera natuurlijk niet ontbreken op de CES 2016. In de stand van de Chinese dronefabrikant waren alle Walkera drones te zien, inclusief haar nieuwste model FPV race quad met kantelbare motoren: Walkera Furious 320. De stand beschikte tevens over een afgesloten kooi waar af en toe Walkera drones werden gedemonstreerd

AUTEL ROBOTICS

Dankzij de indrukwekkende stand op een opvallende locatie, kon Autel Robotics ook niet over het hoofd worden gezien tijdens deze editie van de CES. In de ‘kraam’ van de Chinese dronefabrikant konden bezoekers alle modellen quadcopters van de X-Star serie bewonderen. In de afgesloten kooi werden regelmatig demonstraties uitgevoerd met haar X-Star quadcopters. Ook was er een fixed-wing drone te bewonderen begeleid met ondersteunende videobeelden van agrarische toepassingen, die duidelijk maakte dat Autel Robotics meer doet dan alleen de productie van consumentendrones.

PRO DRONE

ProDrone, een relatief onbekende speler in Europa op het gebied van drones, was ook aanwezig met een eigen stand tijdens de CES 2016. De oranje-zwart gekleurde booth van de Chinese dronefabrikant, huisvestte naast alle modellen drones ook een afgesloten kooi waar ProDrone drones werden gedemonstreerd.

WINGSLAND

De Chinese dronefabrikant Wingsland was ook met een eigen stand te vinden in het ‘Unmanned Systems’ gedeelte van de CES 2016. Naast het bekijken van haar Scarlet Minivet, K3 en M5 quadcopters, konden bezoekers ook de gimbal handheld (geschikt voor GoPro cams) met eigen handen vast houden. Naast een gigantisch videoscherm beschikte de stand ook over een afgesloten gedeelte waar Wingsland quadcopters werden gedemonstreerd.

HEXO+

Net als vorig jaar was ook dit jaar HEXO+ aanwezig op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De HEXO+ hexacopter, gefinancierd door de succesvolle Kickstarter crowdfunding-campagne, is een drone die zeer geschikt is voor de registratie van jezelf tijdens actiesporten. De HEXO+ vereist geen enkele vliegervaring, maar is zeer eenvoudig te bedienen zodat de gebruiker zich kan richten op de activiteit die hij/zij wenst te filmen. Vier keer per dag werd een demonstratie gegeven in het buitengebied van Las Vegas waarvoor geïnteresseerden zich konden aanmelden.

SYMA

Syma, de Chinese fabrikant van camera-drones tegen scherpe prijzen, was ook te bezoeken tijdens de CES 2016. Weliswaar niet op de beursvloer van het ‘Unmanned Systems’ gedeelte, maar op de 2e verdieping van de South Halls van het Las Vegas Convention Center. In de stand konden bezoekers alle modellen Syma drones bewonderen en de quadcopters ook zien vliegen tijdens een demonstratie in de afgesloten kooi.

MINIWING

Tijdens de CES 2016 introduceerde MiniWing Technology Co haar eerste drone voor het grote publiek. De MiniWing drone is eenvoudig te bedienen en hierdoor uitermate geschikt voor beginners. De drone is uitgerust met een HD camera die video opneemt in 1080p/30fps of 720p/60fps. De MiniWing stand beschikte over een afgesloten kooi waar haar drones werden gedemonstreerd.

BYROBOT DRONE FIGHTERS

Een opvallende speler in het ‘Unmanned Systems’ gedeelte, was het Zuid-Koreaanse bedrijf ByRobot. ByRobot toonde haar ‘Drone Fighters’; een serie mini-quadcopters waar je niet alleen mee kan vliegen, maar ook een levensecht vechtspel kunt uitvoeren. Iedere ‘Drone Fighter’ beschikt over infrarood ‘raketten’ waarmee tegenstanders uit de lucht kunnen worden geschoten. De infrarood sensoren detecteren of de Drone Fighter geraakt wordt. De Drone Fighters zijn per stuk te koop, maar om het vechtspel te kunnen spelen heb je minimaal twee exemplaren nodig. In de afgesloten kooi in de stand van ByRobot werden voortdurend demonstraties gegeven van deze nieuwe manier van gaming.

RC LOGGER

Op de tweede verdieping van de South Halls was de stand van RC Logger te vinden. RC Logger is een merk van Conrad Electronic International (CEI). In Nederland van oudsher bekend als postorderbedrijf en sinds de komst van het internet via de webwinkel Conrad.nl. Het moederbedrijf CEI heeft een omzet van meer dan 100 miljoen dollar en beschikt over meer dan 100 werknemers in Europa, Azië en de Verenigde Staten. In de stand van RC Logger pronkten onder andere de RC EYE NovaX 350 quadcopter en 250-sized FPV quadcopter RC EYE Navigator. In de speciale kooi werden regelmatig demonstraties van RC Logger’s drones gegeven.

SMART DRONE

Smart Drone, een merk van Shenzhen Smart Drone UAV Co., Ltd, was ook aanwezig tijdens de 2016-editie van de CES in Las Vegas. In de bescheiden stand van de Chinese dronefabrikant waren diverse modellen drones tentoongesteld, waaronder de Smart Drone’s ‘Mirage’. Deze quadcopter is uitgerust met een 3-assige gimbal die geschikt is voor de bevestiging van een GoPro camera. Dankzij haar 10.000 mAh accu claimt de fabrikant een vliegtijd van maar liefst 30 minuten.

ZERO TECH

Als we de slogan in de stand van Zero Tech moeten geloven, is deze Chinese fabrikant de wereldleider op het gebied van drones voor professionele doeleinden. In de stand van Zero Tech konden bezoekers de Zero Tech High One quadcopter en Zero Tech E-EPIC octocopter, geschikt voor professionele luchtfotografie, bewonderen. Ook was de stand van Zero Tech voorzien van een afgesloten kooi waar demonstraties werden gegeven.

AEE DRONES

Op de tweede verdieping van de South Hall kwamen we relatief grote stand tegen van een merk dat we in Nederland vrijwel niet kennen: AEE Drones. AEE Drones is een merk van het bedrijf Shenzhen AEE Technology Co Ltd. Het Chinese bedrijf richt zich niet alleen op drones maar is met haar afdeling AEE Cameras gespecialiseerd in opname apparatuur. De enorme stand van AEE Drones beschikte ook over een afgesloten kooi waar haar drones aan het publiek werden gedemonstreerd.

FLEYE

Een fabrikant die we zelf niet verwacht hadden tijdens de CES 2016 was Fleye. Fleye werd geïntroduceerd via crowdfunding platform Kickstarter en is een vliegende drone met een uniek ontwerp geïnspireerd op een afgeschermde ventilator. De drone heeft dezelfde vorm en afmetingen als een voetbal. In het ontwerp zijn de propellers volledig afgeschermd waardoor de drone ook vliegend is aan te raken of zelfs vast te pakken. In de afgesloten kooi werd het schuimrubberen demo-model van de Fleye drone regelmatig gedemonstreerd.

ONAGO

Helemaal achteraan op de tweede verdieping van de South Halls kwamen we nog een opvallende fabrikant tegen: ONAGOfly. De ONAGOfly is een smart nano-drone en claimt over indrukwekkende features en specs te beschikken. De mini drone is te bedienen via een smartphone (iOS/Android) en is in staat om de gebruiker via het GPS signaal van de smartphone te volgen via de auto-follow functie. De ONAGOfly is uitgerust met een camera voor opname van 1080p HD video en 15 megapixels foto’s. Volgens de fabrikant maakt de ONAGOfly ook automatisch een foto wanneer het apparaat een lachend gezicht herkent. Volgens de specificaties een zeer indrukwekkend apparaatje, maar helaas hebben we - buiten het vliegen - geen enkele functie gezien tijdens de demonstratie. Naar verwachting worden dit voorjaar de eerste ONAGOfly drones uitgeleverd en zullen we zien of de nano-drone werkelijk zo 'smart' is.

FAA

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, Federal Aviation Administration (FAA), was ook aanwezig met een stand tijdens de CES 2016. Medewerkers van de FAA gaven voorlichting over het nieuwe Amerikaanse registratie-proces voor drones. Eigenaren van een drone konden ook ter plekke hun drone registreren.

2 Reacties

  1. Mark

    Leuk overzicht met alle video's! Goed werk!

  2. Peter

    Wow dit zijn mooie verzamelingen zo bij elkaar. Top gemaakt. En enorm bedankt voor het delen met ons

Plaats een reactie