De Gemeente Woensdrecht heeft een aanvraag voor een Europese subsidie ingediend om van Aviolanda Woensdrecht een testlocatie voor drones te maken. Woensdrecht zou daarmee de eerste testlocatie van Nederland worden. De Gemeente heeft samen met het Businesspark Aviolanda, het ministerie van Defensie, de provincie Noord-Brabant en Brabants Landschap een aanvraag ingediend voor een Europese subsidie van 1.7 miljoen euro.

Duidelijkheid

Er is een totale investering van 3,4 miljoen euro nodig voor de komende drie jaar. Zelf legt de Gemeente Woensdrecht 96.000 euro bij voor de inzet van ambtelijke ondersteuning. In oktober moet duidelijk worden of de gemeente de subsidie ontvangt.

Internationaal droneproject

De afgelopen jaren vormde het bedrijventerrein Aviolanda het centrum in ontwikkeling van onbemande vliegtuigen voor de toezicht van kustgebieden van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Op dit moment is het bedrijventerrein een onderzoekslocatie voor een internationaal droneproject dat zich richt op toezicht op de scheepvaart.

Wetgeving

Door de wetgeving in Nederland dienen ontwikkelaars hun testvluchten met drones in het buitenland te maken. De ontwikkeling van de onbemande vliegtuigen gebeurt wel in Woensdrecht.

Mogelijkheden

Media juli wordt het mogelijk om in Nederland testvluchten uit te voeren met drones. Aviolanda wilt daar op in spelen door de eerste testlocatie voor onbemande luchtvaartuigen te worden. Aviolanda richt zich daarmee niet alleen op de Nederlandse markt, maar hoopt het vooral ook Europese projecten binnen te halen. aviolanda-business-park-woensdrecht-europese-testlocatie-voor-drones-internationaalaviolanda-business-park-woensdrecht-europese-testlocatie-voor-drones-internationaal

Testlocatie

Eerder deze maand werd de motie om vliegveld Valkenburg om te toveren tot 'Unmanned Valley' verworpen waardoor deze plannen definitief van de baan zijn. Ook in Twente wordt er gesproken over een 'Drone Zone' op vliegveld Valkenburg.

1 Reacties

  1. Wilco Flipse

    Geachte, In een bericht lees ik over een "drone zone" . Kunt u mij vertellen waar deze aan moet voldoen? Is een samenwerking met een bij de KNVvL aangesloten vliegclub mogelijk? In afwachting van uw reactie, W. Flipse Voorzitter Modelvliegclub Delta Zeeland Tel 06 5258 1804

Plaats een reactie