Er zijn drone beelden verschenen die de schade in kaart proberen te brengen van de recentelijke actie van Greenpeace in Peru. Het Peruaanse ministerie van Cultuur gaf PBS NewsHour de kans om als eerste de 'beschadigingen' van de Greenpace actie te filmen met een drone. .

Greenpeace actie

Greenpeace ontvouwde een gigantische banner met de Engelse tekst "TIME FOR CHANGE! - THE FUTURE IS RENEWABLE- GREENPEACE" in het heilige gebied van de Nazcalijnen in Peru. De banner was bedoeld om gezien te worden door afgevaardigden van zo'n 190 landen, die aanwezig waren op de klimaatonderhandelingen in Lima.

Klimaatverandering

Greenpeace koos de Nazcalijnen voor deze actie omdat deze een symbool voor klimaatverandering zijn. Archeologen denken dat de Nazcacultuur in de achtste eeuw is verdwenen door de gevolgen van klimaatverandering. nazcalijnen-peru-geogliefen-tekeningen-heilignazcalijnen-peru-geogliefen-tekeningen-heilig

Nazcalijnen

De Nazcalijnen zijn geogliefen, tekeningen in het zand. De tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen zijn in het woestijnzand van de hoogvlakte in Peru lang bewaard gebleven. De hoogvlakte is één van de droogste gebieden op aarde. Het is er bijna altijd windstil en er valt vrijwel geen regen, zodat de lijnen inmiddels al duizenden jaren intact blijven.

Historische kans

De actie van Greenpeace vond plaats ter gelegenheid van de klimaatconferentie in Lima, waarbij regeringsleiders een historische kans hebben om de wereld te bewegen tot het aanpakken van de gevolgen van klimaatverandering. Greenpeace voerde haar actie uit om de aandacht te vestigen op de gevolgen van klimaatverandering, die nu al wereldwijd voelbaar zijn. drone-video-greenpeace-protest-perudrone-video-greenpeace-protest-peru

Heilig gebied

Het betreden van het heilige gebied is streng verboden. "Het is een echte klap in het gezicht voor wat Peruanen heilig beschouwen", zei vice-minister van Cultuur Luis Jaime Castillo na de actie van Greenpeace afgelopen maandag.

Beschadigingen

De Peruaanse overheid verdenkt Greenpeace er ook van het heilige erfgoed te hebben beschadigd. De groep actievoerders lieten hun voetafdrukken onwisbaar achter in het zand tijdens de stunt, meldde een top-overheidsfunctionaris. De overheid heeft een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar de zaak.

Excuses

De actie is niet bepaald in goede aarde gevallen en Greenpeace realiseert zich dat de actie onbedachtzaam en lomp was. Milieuorganisatie Greenpeace heeft inmiddels via haar site excuses gemaakt voor de protestactie op de historische plek in Peru.

0 Reacties

    Plaats een reactie